gyomor:
• együregű,
összetett gyomor
• a testméretekhez képest aránylag kis térfogat (12-18l), aránylag gyorsan
kiürül (kb.6-8 óra), javasolt a napi többszöri, kis adagok etetése
• nagyrészt enyhén savas közeg (5-5,5 pH), a takarmánnyal érkező
baktériumok a keményítőt fermentálják (illózsírsavak, tejsav).
• A fehérjebontás kis hatékonyságú, egyedül a savasabb (2-2,7 pH) pylorusi
részen lehetséges
• a magas gyomor pH miatt a ló érzékeny a takarmány eredetű bakteriális
megbetegedésekre
• a cardia (gyomorszáj) nehezen nyílik meg, a nyelőcsővel hegyes szöget
zár be, a ló gyakorlatilag nem tud hányni
• a pylorus (a gyomor epésbélbe vezető része) könnyen megnyílik, etetést
követő hirtelen munkavégzés hatására, valamint a túl hideg, vagy éhgyomorra
fogyasztott víz hatására görcsbe rándulhat
• a gyomornedvtermelést a korpa, roppantott zab és kukorica, sárgarépa
serkenti, szemes zab, szénafélék csökkentik
vékonybél:
• hossza kb. 18-24 m, térfogata kb.50-70l
• a takarmány áthaladási ideje kb. 2-4 óra
• főleg a magas abrakhányadot fogyasztó sportlovak esetén az emésztés fő
helye
• stresszhatásokra a bélösszehúzódások fokozódhatnak, bélelzáródás léphet
fel
• a rosthiány, vagy fehérje túletetés mérgezéssel járhat
• emésztőnedvek: 6-8l hasnyál és 100-120l bélnedv jelentős pufferhatás;
4-6l epe. A hasnyál és az epe folyamatosan egy ponton ürül.
• a lónak nincs epehólyagja, a folyamatos epetermelődésnek köszönhetően a
ló zsíremésztése kiváló, kb. 90%-os
vastagbél:
• a mikrobiális fermentáció helye, a mikroflóra mennyisége 5-7x109 /gramm
(Bacteroides, Streptococcus, Lactobacillus), kisebb létszámban protozoonok is
előfordulhatnak
a) vakbél
• kb. 25-30l, a chimus tartózkodási ideje kb. 6-7 óra,
• a mikrobiális rostemésztés kezdete
b) remesebél
• 80-100l a béltartalom kb. 12-20 órát van itt
• két „U” alakú kacsból áll
• a rostemésztés főként itt megy végbe