lovagolOK

Szeretnék bemutatni néhány lóbetegséget, híres magyar lovat és a néhány lótartáshoz kapcsolódó dolgot. üdv.: Dancsi Tibor

szénhidrátok:
• a szájüregben gyakorlatilag nincs keményítőbontás
• a gyomorban a magas pH lehetővé teszi a takarmánnyal felvett baktériumok számára a keményítő fermentációt, illózsírsavak (ecetsav, propionsav), valamint tejsav képződnek
• az enzimatikus szénhidrát bontás lóban tökéletlen, a hasnyálmirigy α-amiláz termelése elégtelen
• a szénhidrátok 10-30%-a vastagbélben mikrobiális fermentáció útján bomlik le, illózsírsavak keletkeznek (ecet-, propion- és vajsav átlagos aránya 17:5:1)
• az illózsírsavak jelentős szerepet játszanak a ló energia háztartásában

fehérjék:
• a ló fehérjeigénye többi gazdasági állatainkhoz képest relatív alacsony, a fehérje túletetés mérgezéseket okozhat
• a két fő limitáló aminosav a lizin és a metionin
• a fehérjebontás hatékonysága a gyomorban kicsi, egyedül a savasabb pH-jú pylorusi részen van sósavas-pepszines emésztés
• a fehérjebontás fő helye a vékonybél, hatékonysága átlagosan 60-75%
• a takarmány fehérjék vastagbélbe jutó hányadából baktériumfehérjék keletkeznek, melyeket a ló korlátozott mértékben hasznosítani képes
• a vastagbélből aminosavak, rövid peptidláncok felszívódhatnak

zsírok:
• a folyamatos epetermelés miatt a ló zsíremésztése kiváló, átlagosan 90%-os hatékonyságú
• a takarmányadagban 10-15% zsírt is képes tolerálni

növényi rostok:
• a ló vastagbelében (elsősorban a remesebélben) élénk mikrobiális rostemésztés folyik
• a keletkezett illózsírsavak (ecetsav, propionsav, vajsav) felszívódnak
• a mikrobák energiaellátását az enzimatikusan le nem bomlott szénhidrát jelenti
• a ló rostigénye a monogasztrikus állatok között a legmagasabb, a felvett szárazanyag 16-18%-a
• a rostemésztés hatékonysága megközelíti a kérődzőkét, átlagosan 50-55%

ásványi anyagok, vitaminok:
 a legtöbb makro és mikroelem a vékonybélből szívódik fel
• a karotin-A vitamin átalakulás hatékonysága gyenge
• a foszfor a remesebélből szívódik fel, a ló így képes a fitin P hasznosítására
• a remesebélben a mikrobák B és C vitaminokat szintetizálnak, így ezekből a ló nagyrészt önellátó
 

4. Gyakorlati figyelmeztetések:

• az abrak túletetés a vastagbélben tejsavas erjedést okozhat, az ezzel járó pH csökkenés ozmotikus hasmenést válthat ki, a tejsavas erjedés következtében bélrenyheség léphet fel, mely bélcsavarodással járhat
• a túl sok abrak etetésének másik súlyos következménye lehet a savós patairha gyulladás
• a fehérje túletetés mérgezéseket okozhat
• lóval csak jó minőségű takarmány etethető, a poros, penészes takarmányok etetése jelentős teljesítményromlást okozhat, a por súlyosan károsítja a ló tüdejét
• a túlzottan hideg (10 ºC-fokosnál hidegebb), vagy éhgyomorra itatott víz, az abrak etetése utáni hirtelen munkavégzés következtében a pylorusi záróizom görcsbe rándulhat (pyloruspasmus), mely súlyosabb esetben gyomorrepedéssel járhat
• a ló takarmányozásában a „mindent mértékletesen” elv követendő



Weblap látogatottság számláló:

Mai: 18
Tegnapi: 6
Heti: 63
Havi: 52
Össz.: 71 257

Látogatottság növelés
Oldal: Táplálóanyagok emésztése
lovagolOK - © 2008 - 2024 - lovagolok.hupont.hu

A HuPont.hu ingyen weblap készítő egyszerű. Weboldalak létrehozására: Ingyen weblap

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »